Een matras schoonmaken, reinigen en onderhouden is een hele klus en soms niet eenvoudig. Met de tips en weetjes van MatrasCleaner Midden-Nederland proberen we je hierbij te helpen.

Minimaal een derde van je leven breng je door in jouw bed. Je wilt daarom ook dat het matras waar je dagelijks op ligt zo schoon mogelijk is wetende dat dit ook je gezondheid bevordert. Maar een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren.

Wil je dat je matras lang meegaat? Zorg dan dat je je matras goed onderhoudt en verwijder regelmatig eventuele vlekken uit het matras.

Een matras wordt op verschillende manieren vies. We drinken een kopje koffie, thee of jus d’orange op bed, ontbijten en werken op bed maar ook organische stofwisseling zoals verlies van je zweet, huidschilfers, urine en bloed zorgen voor inwendige en oppervlakkige vervuiling van het matras.

Wist je dat je iedere nacht een halve liter transpiratievocht en 2,5 gram aan huidschilfers achterlaat op jouw matras? Een groot gedeelte daarvan trekt in het matras en zorgt voor een optimale voedingsbodem voor huisstofmijt, bacteriën, virussen, schimmels en sporen. Het goed onderhouden van je matras is dus erg belangrijk aangezien je bij een te hoge concentratie allergeenwaarden je last kunt krijgen van huisstofmijt allergie, niesbuien, hoesten (vooral in bed), snurken, hooikoorts, moe wakker worden, jeukende ogen, jeukende huid, eczeem, verstopte neus, piepende ademhaling, voorhoofdsholte ontsteking en andere luchtweg klachten.

Onderhoud van je matras

matras reinigen onderhoud van je matras MatrasCleaner Midden-Nederland

Tegenwoordig zijn de meeste soorten matrassen erg duurzaam. Pocketvering is wel de meest robuuste in haar soort maar ook latex, traag schuim, koud schuim of polyether matras kan makkelijk een levensduur van 10 tot 15 jaar hebben mits het matras goed onderhouden wordt. Pocketvering matrassen, mits goed onderhouden, halen makkelijk de levensduur van 20 jaar en ouder.

Maak niet direct je bed op bij opstaan maar leg je dekbed naar het einde van je voeteneinde zodat het matras eerst goed gelucht wordt. Ook daarnaast het raam een kwartiertje openzetten zorgt voor een goede ventilatie stroom.

Was de tijk, indien mogelijk,  (hoes om je matras) minimaal één keer per jaar en laat tijdens deze wasbeurt de kern goed luchten.

Al het bed textiel eenmaal per week wassen. Voor zowel de tijk als het bed textiel adviseren we deze te wassen op 60 graden (controleer wel altijd het wasvoorschrift van je matras) omdat bij deze temperatuur alle micro-organismen gedood worden zoals de huisstofmijt, bacteriën, schimmels en sporen.

Keer regelmatig je matras, dit kan ook van voeteinde naar hoofdeinde.

Tot slot wordt vaak aangeraden om je matras regelmatig te stofzuigen echter wij weten dat een conventionele stofzuiger niet krachtig genoeg is voor een dieptereiniging van je matras. Het zuigt vuil slechts dichter tegen de bovenkant van je matras aan, waar het zich ophoopt. Dit maakt de symptomen alleen maar erger. De uitwerpselen van de huisstofmijt dienen losgetrild te worden en daarna verpulverd. De gewone stofzuiger is niet met deze techniek uitgerust. Ook is het belangrijk dat de overgebleven huisstofmijten, bacteriën, virussen en sporen gedood worden. Ook dit doet een gewone stofzuiger niet. De MatrasCleaner dieptereinigingsmachine doet dit door middel van UVC stralen en ook is het belangrijk dat de stofzuiger over een speciaal HEPA filter beschikt om hele kleine deeltjes vast te houden. Laat je matras nooit stomen, lees hier waarom.

Hieronder zijn onze onderhoud tips nogmaals opgesomd:

  • Het bed goed luchten na het opstaan
  • Zet slaapkamerraam voor een kwartier open / ontsluit gordijnen
  • Was de tijk (hoes om het matras) minimaal één keer per jaar (advies 60 graden, lees wel eerst het wasvoorschrift)
  • Was het bed textiel minimaal één keer per week (advies 60 graden, lees wel eerst het wasvoorschrift)
  • Keer het matras regelmatig om (kan ook van voeteinde naar hoofdeinde en vice versa)
  • Laat één keer per jaar het matras van binnenuit droog- en diep reinigen en ook desinfecteren door jouw specialist in matras reiniging (bij allergie patiënten adviseren we één keer per halfjaar)

Vlekken uit matras verwijderen

Vlekken uit matras verwijderen

Voordat vlekken uit het matras verwijderd kunnen worden is het van belang dat het matras van binnenuit gereinigd wordt. Als je vloeistof op het matras gaat gebruiken dan zal deze vloeistof zich vermengen met de vervuiling die binnenin het matras (huisstofmijt ontlasting, opgedroogd zweet, huidschilfers en urine restanten) en in de tijk en schuimlagen aanwezig is. Er ontstaat dan een bruin gekleurde vloeistof die opdroogt en het inwendige vuil verplaatst naar de randen van de vlek(ken). De vlek zal lichter worden maar ook vele malen groter. Voor het verwijderen van vlekken uit het matras dient dus altijd eerst het matras een droge dieptereiniging te krijgen. De vervuiling is zolang deze droog is heel makkelijk door ons te verwijderen en kunnen hierna met de vlekkenreiniging aan de slag. Hierbij zal het gehele matras worden behandeld om zodoende het beste resultaat van vlekverwijdering van je matras te krijgen.

Urine vlekken uit matras verwijderen

Belangrijk is om niet met water of andere vloeistoffen de urine vlekken in het matras of boxspring te behandelen omdat de urine dan dieper in de schuimlagen en stoffen van het matras terecht (als een spons absorbeert het schuim het vocht) komt en hierdoor langer kan blijven ruiken. Dep de urine in het matras zoveel mogelijk droog. Het matras hierna goed laten drogen. Het matras niet in de zon leggen want bepaalde schuim- en latex matrassen kunnen niet goed tegen direct zonlicht. Bij het drogingsproces zal de urine kristalliseren. Hierna kunnen we het matras desinfecteren en reinigen. De (oude) urinevlek/plasvlek zal via onze unieke reinigingsmethodiek in het geheel verdwijnen en je matras is weer helemaal schoon en fris.

urine vlekken uit matras verwijderen MatrasCleaner Midden-Nederland

Zweetvlekken uit matras verwijderen

zweetvlekken uit matras verwijderen MatrasCleaner Midden-Nederland

Ook hier is het belangrijk om zo weinig mogelijk water te gebruiken omdat het een aardige tijd duurt voordat een matras volledig is opgedroogd. Teveel vocht en een te hoge temperatuur zal zorgen voor schimmel in het matras en uiteindelijk naar de oppervlakte (tijk) trekken. Maak de transpiratie plek vochtig met wat water, strooi er wat keukenzout overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen. Transpiratievlekken in kleding gaan er in een wasmachine al vaak niet uit, waarbij de vlekken vaak nog niet oud zijn, laat staan oude vlekken die in kleding of een matras zitten. Wij weten uit ervaring dat het verwijderen van vlekken uit een matras vaak op een teleurstelling uitloopt. Toch een poging gewaagd, wat we ons zo goed kunnen voorstellen, en het is niet gelukt om de vlek(ken) uit het matras te halen of zelfs erger is geworden, treur niet. MatrasCleaner Midden-Nederland kan het matras weer herstellen en als nieuw krijgen zonder (transpiratie) vlekken en het matras is inwendig weer helemaal hygiënisch schoon, gedesinfecteerd en fris.

Bloedvlekken uit matras verwijderen

Bloed is een moeilijke vlek om zelf te verwijderen uit het matras. Probeer daarom de bloedvlek(ken) zo snel mogelijk te verwijderen van het matras. Is het bloed nog nat? Niet uitwrijven maar dep de plek met een vochtige handdoek tegen het natte gedeelte aan. Dit proces continue herhalen totdat de vlek vermindert of hopelijk verdwijnt. Nooit warm water gebruiken. Niet wrijven want dan wordt de plek alleen maar groter en bewerk de vlek van buiten naar binnen toe. Oude ingedroogde bloed vlek(ken) zijn niet meer rood van kleur maar donkerbruin van kleur wat duidt op het ijzer dat in het bloed zit inmiddels geoxideerd is en ‘’roest’’ één van de  moeilijkste vlekken is om te verwijderen. Mocht je dit proces niet willen ingaan of toch teleurgesteld zijn in jouw resultaat dan is matras-reiniging.nl je graag van dienst daar wij alle organische vlekken, naar tevredenheid van duizenden klanten, hebben mogen verwijderen.

bloedvlek verwijderen uit matras MatrasCleaner Midden-Nederland

Schimmel uit matras verwijderen

schimmel uit matras verwijderen MatrasCleaner Midden-Nederland

Schimmel ontstaat door onvoldoende ventilatie van het matras.  Schimmels zijn zeer hardnekkig, de schimmeldraden kunnen door het hele matras heenlopen en zijn ongezond voor je gezondheid en dienen daarom zo snel mogelijk uit / van het matras verwijderd te worden. Een klein schimmel plekje kun je zelf verhelpen met een speciale schimmelspray maar omdat schimmel zeer schadelijk is voor je gezondheid adviseren wij professionele hulp in te roepen. Om schimmel te voorkomen in het matras is het raadzaam om het matras regelmatig te draaien en luchten.

Kattenurine / kattenpis geur en vlek uit matras verwijderen

Als de kat op het matras plast is het goed om te weten wat de oorzaak hiervan is om zodoende herhaling te voorkomen. Het kan een medische reden hebben maar soms gaat het om veranderingen waar de kat niet blij mee is. Laat het matras in ieder geval drogen. Dus niet met water schoonmaken want dan dringt de kattenpis nog dieper het matras in. Indien de urine is opgedroogd en gekristalliseerd dan kunnen we het matras met onze dieptereinigingsmachine reinigen en met UVC-licht desinfecteren. De bron die de geur van kattenurine veroorzaakt wordt hiermee aangepakt en alle micro-organismen in het matras zoals virussen, schimmels, bacteriën en mijten worden gedood. Hierna kan de kattenurine vlek verwijderd worden middels onze innovatieve gepatenteerde en unieke vlekverwijderingsmethodiek. De vlek zal extra ecologische vlekkenvloeistof toegediend krijgen en zal de laatste restanten van kattenurine verwijderen. Na de droging van 12-24 uur is het matras weer helemaal schoon, fris en gedesinfecteerd en verlost van de kattenpis, de geur van kattenurine en de kattenurine vlek.

Kattenurine kattenpis geur en vlek verwijderen MatrasCleaner Midden-Nederland

Vlekken uit natuurlijke, biologische en organische matrassen verwijderen

Matrassen die paardenhaar als kernvulling hebben zijn zelf heel lastig te reinigen en leidt vaak tot grotere vlekken en heel veel spijt vanwege het feit dat paardenhaar en andere natuurlijke materialen bruine verkleuring kunnen afgeven aan de tijk bij het drogingsproces. Daarnaast kan de vloeistof naar de onderkant van het topdekmatras of matras lopen via de capitonneerknopen. Vlekken uit matrassen met paardenhaar verwijderen is echt fingerspitzengefühl waar heel zorgvuldig en perfectionistisch gehandeld dient te worden.  MatrasCleaner Midden-Nederland is gespecialiseerd in het reinigen van natuurlijke, biologische en organische matrassen van de volgende merken: Hästens, ViSpring, Somnus, Tréca, Schramm, Hypnos, Carpe Diem, Lavital, Kuperus.

Conclusie

Goed onderhoud van je matras is essentieel voor je gezondheid, is hygiënisch en je bent duurzaam bezig. Wanneer vlekken op je matras behandeld dienen te worden is het van groot belang om je matras eerst van binnenuit helemaal droog en diep gereinigd te hebben. Hierna kan er gestart worden met vlekverwijdering van je matras. Bespaar veel tijd, moeite en frustratie! Besteed matrasreiniging uit aan de experts van MatrasCleaner Midden-Nederland, marktleider op het gebied van matrashygiëne. Snel, betrouwbaar en zeker betaalbaar.

 

Leave a Reply

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?